FAQ

Veelgestelde vragenQ.   Wat is chiptuning?

Chiptuning is het aan aanpassen van de motormanagament-software voor verbetering van de prestaties. Hierbij worden de parameters van de motormanagement-software met idealere waardes opnieuw afgestemd. Zo wordt de hoeveelheid brandstof die mag worden ingespoten en op welk tijdstip dit gebeurt aangepast en geoptimaliseerd. De aangepaste parameters blijven binnenzet door de fabrikant opgegeven grenswaardes.

 

Door middel van optimalisatie van de motormanagement-software is bij turbomotoren een vermogenswinst realiseerbaar van 20% tot 40%. Dit uit zich in een duidelijk merkbare koppeltoename (trekkracht) en een verhoging van de topsnelheid. Bij atmosferische motoren (zonder turbo) is de vermogenswinst een stuk lager, ongeveer 10%.

 

Q.   Waarom gebruikt de fabrikant deze marges zelf niet?

De fabrikant bouwt auto's die overal in de wereld ingezet worden. De motormanagement-software wordt door de fabrikant afgesteld met een grote marge. In bepaalde landen is deze margl dan ook noodzakelijk vanwege allerlei omstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slechte weersomstandigheden, slechte onderhoudsintervallen, slechte brandstoffen en motorolie. In Europa zijn de brandstoffen en motorolie van uitstekende kwaliteit en wordt onderhoud goed uitgevoerd en kan dus zonder gevaar voor de motor de optimalisatie van de motormanagement-software plaatsvinden.

 

Q.   Moet de automatische transmissie-software ook worden aangepast?

In de meeste gevallen synchroniseert de automatische transmissie-software zich automatisch met de geoptimaliseerde motormanagement-software. De automatische transmissie-software wordt in de gevallen waarbij het nodig is ook softwarematig aangepast, denk hierbij aan DSG, Multitronic en 7G-Tronic.

 

Q.   Is chiptuning schadelijk?

Chiptuning kan uw motor niet beschadigen. De software wordt zodanig afgestemd op de motor en de rest van de aandrijflijn, dat deze niet kunnen worden overbelast. Bij een normale rijstijl hoeft u dan ook geen rekening te houden met een verminderde levensduur van de motor of meer dan gebruikelijke slijtage.

 

Q.   Hoe is het verbruik na chiptuning?

Bij behoud van dezelfde rijstijl door optimalisatie van de motormanagement-software een lager verbruik, van gemiddeld tussen de 5% tot 10%, gerealiseerd worden.

 

Q.   Is chiptuning zichtbaar voor dealers?

In de meeste gevallen zijn de veranderingen aan uw motormanagement-software door diagnoseapparatuur van uw dealer niet te detecteren. Het vermogen is wel meetbaar op een vermogentestbank, maar dat gebeurt niet bij een dealer.

 

Q.   Kan de chiptuning weer ongedaan gemaakt worden?

Chiptuning Zeeland beschikt over een database waar elke 24 uur een back-up gemaakt wordt, de originele motormanagement-software kan op deze manier nooit verloren gaan. Het is op elk gewenst moment mogelijk uw auto terug te laten zetten naar de fabrieksinstellingen.

 

Q.   Mag mijn lease-auto ook worden gechiptuned?

De meeste leasemaatschappijen staan het toe om uw auto te laten chiptunen, maar hebben hier echter wel voorwaarden aan verbonden. Daarnaast is het altijd mogelijk uw leaseauto terug te laten zetten naar de fabrieksinstellingen wanneer de auto terug gaat naar de leasemaatschappij.

© 2016 Chiptuning Zeeland